tisdag 15 april 2014

Fördomar är som ett straff

Jag tycker att man inte ska fördöma någon utifrån sitt beteende och utseende. Alla borde få en chans att uttrycka sig innan man fördömer. För egentligen är alla människor olika på sitt eget sätt. Bara för att någon inte passar in betyder det inte att den personen är en dålig person, för den är annorlunda på sitt sätt. Alla vi är lika men unika. Vi kan påverka så mycket någon som vi kanske inte alls känner. För om man dömer någon och får andra att tro på det så kommer andra att inte att kunna komma närheten av personen. Fast hon eller han kanske är en väldigt god människa så blir detta som en straff. 

För det första kan en person fördöma direkt när de till exempel ser en person med en djupt ur-ring tröja eller en kort kjol. Då döms den personen alltså för en dålig kvinna. Alla vi har olika stilar och många följer efter modet. Det betyder inte att vi vill visa upp någonting, utan tycker kanske om att ha olika sorters kläder beroende på olika nöje. Vi borde inte döma någon för någonting, för vi dömer egentligen oss själva. Till exempel när vi pekar ut någon och säger nåt om den personen, där måste vi kolla på våran hand som vi pekar ut med, så kommer vi att se tre fingrar pekar på oss själva.
För det andra är inte en persons klädsel eller ansiktsuttryck ens spegelbild. Det finns flera personer med sura ansiktsuttryck som gör att folk tror att de är sura personer, men det kan vara så att de är pigga och glada inners inne.För kropp språk kan spela en stor roll när det gäller att visa känslor. Ove var också en person med ett surt ansiktsuttryck men egentligen så var han en snäll och hjälpsam person. 
Så snälla! Behandla inte andra på ett sätt som du inte själv vill bli behandlad. Ingen vill bli dömd för något dåligt eller för det de inte är. Kan vi inte försöka sluta att döma andra, så att alla får vara som de är. Om vi bara slutar trycka ner folk och döma de efter deras utseende och bara se det fina hos en person och behandla de på ett fint sätt istället så skulle alla vi må bra av. 

2 kommentarer:

  1. Vilken inspirerande text Hatice! Jag har tittat på språket i din text. Den rättade finns i responsmappen, se fliken på min blogg. Se över och redigera din text.

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket Stina! Jag ska kolla din blogg.

    SvaraRadera